Rapper om misbrug: Ræk ud efter hjælp

Rapper om misbrug: Ræk ud efter hjælp. Det er den eneste måde, at du kan kommer ud på den anden side af alkohol og stoffer
Rapper om misbrug: Ræk ud efter hjælp

Den 34-årige Kaspar Andersen – af mange nok bedre kendt som Kali fra X-factor – har haft et hashmisbrug og et kokainmisbrug.

Kaspars misbrug begyndte, som manges misbrug gør. Da han var 16-17 år gammel, røg han bare noget hash. Kaspar boksede meget og drømte om at blive professionel bokser. Men en skulderskade satte midlertidigt en stopper for drømmene. Og så stiftede Kaspar bekendtskab med hashen. Kaspar havde aldrig forestillet sig, at han skulle blive afhængig af stoffer. Men hashrygningen eskalerede. Da Kaspar var i starten af 20’erne, fik han en datter. Og da datteren var 2-3 år gammel, begyndte Kaspar at supplere sit misbrug med kokain. Kaspar fandt ud af, at han blev mere effektiv, når han tog kokain. Det gav ham masser af energi og gjorde ham nærmest uovervindelig.

– Mit forbrug af kokain steg. Der var også alkohol involveret. Da det var værst, brugte jeg omkring 10.000 kr. om måneden på stoffer. Det endte med, at jeg mistede min lejlighed og min bil og opbyggede en kæmpe gæld. Jeg mistede mange af mine venner på grund af alle de løgne, som også følger med, når man er i et misbrug. Alt handlede om stoffer. En dag var jeg så langt ude, at jeg i påvirket tilstand kørte frontalt ind i en lygtepæl. Det kunne have kostet mig livet. Jeg begyndte at forsømme min datter mere og mere. Jeg fandt på undskyldninger for, hvorfor jeg fx ikke kunne hente hende i dagplejen. Jeg kunne ikke længere give min egen datter tag over hovedet. Det var dér, at det gik op for mig, at jeg blev nødt til at få noget hjælp.

Læs her: Hvad er kokainmisbrug?

Datteren blev motivationen til at stoppe

Kaspar var nu slet ikke i tvivl om, at han skulle i behandling for sit misbrug. Derfor tog han kontakt til misbrugsafdelingen i sin kommune. Og det endte med, at han kom i fire måneders døgnbehandling på Bornholm. Et ophold som var med til at ændre Kaspars liv.

Selv om Kaspar med et stort smil på læben i dag sidder og fortæller mig om de mange ture til stranden under sin døgnbehandling på Bornholm, var det langt fra den rene badeferie.

– Det var en fed tid, men det var også en rigtig hård kamp. Hver eneste gang jeg blev i tvivl om, hvordan jeg skulle klare mig igennem, tænkte jeg på min datter. Hun var min eneste motivation for at komme igennem det. Jeg ville være der for hende, og det fokuserede jeg hele tiden på.

Læs her: Gratis rådgivning

Har lagt den dårlige samvittighed bag sig

Under og efter behandlingen begyndte Kaspar at kunne mærke mig selv igen.

– Jeg har især haft rigtig meget vrede og dårlig samvittighed, som jeg skulle arbejde med. Den dårlige samvittighed har jeg lagt bag mig nu. Det bliver man nødt til for at komme videre. Jeg har fået et meget tættere forhold til min datter, og jeg har fået stor støtte fra min mor igennem hele processen. Min datter og jeg har endda fået et sted at bo nu, og dét er stort. Også selv om vi ikke har nogle møbler endnu. Jeg er stadig i gang med at finde ud af, hvem jeg selv er. Og jeg glemmer ikke, hvor jeg kommer fra. Hver dag bliver jeg mindet om det, når jeg sætter mig ind i min gamle faldefærdige bil. Jeg har stadig en masse inkasso-regninger, som jeg betaler af på hver måned. Det går mange af mine penge til. Men det er fint, for jeg er på vej op.

Vil gerne inspirere andre til et liv fri af misbrug

Kaspar har kæmpet hårdt for at nå dertil, hvor han er i dag. Det har krævet mod, vedholdenhed og masser af motivation. Især motivationen understreger Kaspar er noget af det mest afgørende for at lykkes med at blive stoffri. Og det er noget af det, som han gerne give vil videre til andre forældre, som slås med et misbrug. Han vil bruge sin egen historie som eksempel og forhåbentligt at kunne hjælpe og inspirere andre.

– Det betaler sig at søge hjælp. For det skal nok blive bedre, hvis du har motivationen til at ændre det. Vær åben om din situation, snak med folk, fortæl hvordan du har det. Systemet er der ikke for at splitte din familie ad. Tværtimod, de er der for at hjælpe. Selvfølgelig er det ikke kun let at skulle gå alt det igennem. Men det er det hele værd, når du kommer ud på den anden side.

Læs her: Gode råd til pårørende

Skrevet af Rikke Vestrup

Bliv medlem og få en særlig gave som tak

Vil du hjælpe os med at nå et vigtigt mål? Så er du en funklende stjerne! Og i denne uge får du en særlig gave som tak ✨
Vores allerstørste juleønske er nemlig, at du vil støtte os som medlem. 

Hvis vi når 300 medlemmer, får vi langt bedre muligheder for at hjælpe. Blandt andet kan vi søge om at få lov til at trække momsen fra ved indkøb, modtage donationer via arv og få en lang række vigtige indsamlingsfordele, som vi virkelig har brug for.
Alt sammen noget, der vil gøre det nemmere at gøre det vi brænder for:
At hjælpe børnefamilier, hvor alkohol eller stoffer fylder for meget.

Det koster bare 300 kr. om året at være medlem og i denne uge, får du en eksklusiv velkomstgave, nemlig et Fri af Misbrug lovetag i sølv eller guldbelagt efter eget valg til en værdi af 395 kr., skabt af Jane Kønig.

Din hjælp er guld værd! 💞