”Mine børn var min drivkraft”

Efter mange år med hash, piller og heroin er Lars nu kommet ud af sit misbrug. ”Mine børn var min drivkraft”.

Lars er vokset op i København med sine forældre og sine fire søskende i et hjem. Her var der, hvad han selv beskriver som “løsslupne rammer”. Der blev drukket meget, og da Lars var 12 år, begyndte han også at drikke og ryge hash. Ingen i familien brød ind og sagde, at det var en dårlig ide. I det hele taget var hjemmet på Østerbro et sted, hvor det var svært at snakke om det, der gik én på.

Igennem teenageårene steg forbruget af hash og alkohol, og som 23-årig fixede han heroin for første gang. Derfra blev de næste seks år forvandlet til en hverdag, der kun havde et klart formål; at finde det næste fix. Hver morgen ventede han på, at klokken blev 9, hvor misbrugscenteret åbnede. Her fik han sine metadoner, og derefter var det ud og stjæle til stoffer, som han tog hjemme i ’hulen’.  

Læs her: Gratis rådgivning

Kom i døgnbehandling

En dag spurgte en medarbejder på misbrugscenteret, om Lars ville med ud og se et behandlingssted. Det blev vendepunktet. Han kom i døgnbehandling og begyndte så småt at tro på, at der måske kunne være et andet liv, end det han var endt i. Det var også i denne behandling, at han for alvor lærte at åbne op omkring sig selv. Han begyndte at arbejde med, hvad han kalder sine ’defekter’. Og det har haft en uvurderlig betydning for hans rolle som far, som han blev 5 år efter, at han blev stoffri. 
 
– Al den indsigt, jeg har fået omkring mig selv og mit misbrug, har hjulpet mig med at passe på mine egne børn. I dag kan jeg oprigtigt fortælle dem, at det nok skal gå uanset hvad, for jeg elsker dem. Dét fik jeg aldrig at vide hjemmefra. Men jeg har valgt at gå en anden vej, forklarer han 
 
Lars har sine to drenge 10 dage ud af 14. For ham er det meget vigtigt, at de har et godt socialt netværk. At de har legeaftaler og venner med hjem, når de er hos ham. Hverdagen hos den lille familie ligner mange andres med tøjvask, indkøb, madpakker – og for Lars – deltidsarbejdet som maler. 

Læs her: Hvad er misbrug?

Blev vækket af sine drenge

Sønnerne kender ikke til deres fars tidligere misbrug. Og Lars ser ingen grund til at sætte dem ind i den del af hans liv, når de ikke er ældre. Én gang har han fået et tilbagefald. Det skete for 7 år siden, da han som følge af sin skilsmisse tyede til hashen.
 
– En dag prøvede drengene at vække mig, hvor jeg lå skæv på stuegulvet. De grinede af, at det var svært at vække mig, men selvfølgelig har de også været utrygge ved det. Det ramte mig rigtig hårdt, for jeg havde jo svoret aldrig at tage stoffer igen.
 
Lars vidste dog godt, hvad han skulle gøre. Så han tog fat i de folk, han vidste, kunne hjælpe ham og gik i behandling.
 
– Drengene var en stærk drivkraft. Det var tanker på dem, der bar mig tilbage efter tilbagefaldet. For det er mig, der har været med til at sætte dem her på jorden. Så er det også min opgave at passe på dem.

Læs her: Gode råd til pårørende

En sygdom, der skal tages alvorligt 

Bortset fra det ene tilbagefald har Lars været stoffri i 18 år. De gamle tankemønstre, fra da han jagtede et fix, kan dog stadig vise sig. Men i dag reagerer han ikke på dem.
 
– Afhængigheden vil jeg have med mig hele livet. Men alle kan finde den styrke, det kræver at lægge misbruget på hylden. Så længe man går i behandling, tager behandlingen alvorligt, og giver det tid. Så er der en god chance for succes, siger han og fortsætter: 
 
Jeg troede ikke, jeg havde styrken. Jeg havde ikke engang håbet om at blive stoffri. Jeg vidste bare ikke, hvad jeg ellers skulle. Men det kom stille og roligt. Og der er masser af håb, for der er masser af mennesker, der klarer det. Men man skal tage den her sygdom alvorligt. Fordi det er det, det er. En sygdom.

Bliv medlem og få en særlig gave som tak

Vil du hjælpe os med at nå et vigtigt mål? Så er du en funklende stjerne! Og i denne uge får du en særlig gave som tak ✨
Vores allerstørste juleønske er nemlig, at du vil støtte os som medlem. 

Hvis vi når 300 medlemmer, får vi langt bedre muligheder for at hjælpe. Blandt andet kan vi søge om at få lov til at trække momsen fra ved indkøb, modtage donationer via arv og få en lang række vigtige indsamlingsfordele, som vi virkelig har brug for.
Alt sammen noget, der vil gøre det nemmere at gøre det vi brænder for:
At hjælpe børnefamilier, hvor alkohol eller stoffer fylder for meget.

Det koster bare 300 kr. om året at være medlem og i denne uge, får du en eksklusiv velkomstgave, nemlig et Fri af Misbrug lovetag i sølv eller guldbelagt efter eget valg til en værdi af 395 kr., skabt af Jane Kønig.

Din hjælp er guld værd! 💞