Pårørende har også brug for hjælp

Som pårørende til et menneske med stof- eller alkoholmisbrug kan man meget nemt komme til at være overinvolveret.
Pårørende har også brug for hjælp. Er du tæt på en, der har et misbrug af stoffer eller alkohol, kan du få gratis og anonym rådgivning hos os

Forestil dig, at en familie er ude at køre en tur. Noget går galt, og pludselig kører føreren af bilen frontalt ind i et træ. Kort efter ankommer en ambulance til ulykkesstedet. Ville det ikke være underligt, hvis redningsfolkene kun tilså føreren af bilen? Resten af bilens passagerer ville lige så vel have brug for hjælp. Det er ikke sikkert, at omfanget af skader er det samme hos alle i bilen, men der vil være behov for individuel behandling. Det samme kan være gældende i en familie, hvor ét af families medlemmer har et alkoholproblem.

Pårørende til personer med misbrug oplever en masse konsekvenser af at være tæt på en, som drikker for meget eller kæmper med en afhængighed af stoffer. Konsekvenserne er individuelle. Men ofte er der fællestræk, som går igen såsom højt stressniveau, vrede, uro, ensomhed, angst, mistillid, skyld, skam, lavt selvværd og meget andet. Alt sammen noget de pårørende bærer rundt på – ofte helt alene.

Læs her: Gratis rådgivning

Det er hårdt at være pårørende til en med stof- eller alkoholmisbrug

Misbrug er ikke noget, som vi bryder os om at tale om. Det er ofte svært at sige til andre mennesker, at en man holder af en, der drikker for meget eller tager for mange stoffer. For mange børn er det særligt svært at sige det højt, da de ikke ved, om de er de eneste, der lever med en forældre med et misbrug. De er i tvivl om, hvad der er normalt, og om misbruget er deres eller andres skyld.

Som pårørende ønsker man desperat at få ham/hende med et misbrug til at stoppe. Ofte prøver man desperat at overtale vedkommende til at holde op. Men det er svært at lykkes med, hvis ikke vedkommende har et indre ønske om at stoppe og virkelig er motiveret. Motivationen er særlig vigtig, da det kræver et stort stykke arbejde at stoppe den dårlige vane. Især at håndtere det ubehag, der opstår, når de står alene uden alkohol eller stoffer.

Det er voldsomt opslidende at skulle motivere og overtale et menneske med misbrug. Ofte oplever den pårørende, at et lille håb tændes, hvis ham/hende erkender problemet. Men håbet bliver nemt slukket igen, hvis ens kære ikke stopper alligevel. Mange pårørende kan nikke genkendende til disse følelsesmæssige rutsjeture, hvor man først oplever håb, glæde og tro på fremtiden, for så at blive skuffet, ked af det og vred.

Læs her: Gode råd til pårørende

Pårørende bliver nemt overinvolverede

Alt for ofte glemmer den pårørende sig selv, fordi al opmærksomhed og fokus er rettet mod den, der har et misbrug. Misbruget har reel, negativ indflydelse på de pårørendes liv, og de er fanget uden at kunne give slip. Når de pårørende giver slip på ansvaret for misbruget, vil de opleve, at det føles angstprovokerende ikke at have kontrol over, hvad der sker; hvor meget den misbrugende drikker, ryger eller tager, om de kan være gode nok forældre, om de kommer galt afsted, eller om de ensomme og kede af det.

Nogle pårørende er så involverede, at man kan sige, at de er ‘over-involverede. Eller at de er gået i en ’pårørende-fælde’. Når man er over-involvere, regulerer man som pårørende sin adfærd og sine handlinger i forhold til den med misbrugs humør og sindstilstand. Nogle pårørende fortæller for eksempel, at “måden han lukkede døren på, når han kom hjem fra arbejde, fortalte dem, om aftenen ville blive god eller ej.”

De pårørende lærer i ekstrem grad at have antennerne ude for at holde øje med deres kæres sindstilstand. Kan jeg spørge hende om noget i dag, eller skal jeg bare sørge for mig selv? Kan jeg invitere gæster hjem på besøg, eller er far fuld? Det er den slags spørgsmål, der konstant rumsterer i den pårørendes bevidsthed.

Læs her: Sådan hjælper du en med misbrug

Den pårørende tager ansvaret for misbruget

De pårørende er hele tiden opmærksomme over for tegn på, om ham/hende med et misbrug er dårligt humør. Alt sammen for at undgå at provokere vedkommende til at begynde at drikke eller tage stoffer igen – eller for at få ham/hende til at holde op. Mange pårørende tænker, at hvis jeg bare sørger for ikke at provokere og ordner alt, så  holder han/hun op med at drikke eller tage stoffer igen– og så har vi det godt.

Den pårørende forsøger selv at løse problemet ved at ændre adfærd i håb om at påvirke vedkommendes adfærd. På den måde har den pårørende og ham/hende, som har et misbrug, byttet ansvar for hinandens trivsel.

Misbruget får lov at fortsætte

Når man ikke kan kontrollere misbruget, prøver man ofte at kontrollere konsekvenserne. Man kan som pårørende få en adfærd, der gør det muligt for vedkommende at fortsætte med sit misbrug. Såsom ved at undskylde for ham/hende: ”han er presset på jobbet” eller ”hun er ikke fuld – hun kan bare ikke tåle så meget”, ”det er aldrig sket før,” osv.

Alt dette er velment. Det er et forsøg på at holde smerten og erkendelsen væk, samt et forsøg på at redde familien for yderlig splittelse.

Men ham/hende med misbruget kan benægte sit problem, så længe familien gør det muligt for ham/hende at undgå konsekvenserne. Når de pårørende hjælper vedkommende, betyder det, at han/hende nemmere kan fortsætte misbruget.

Læs her: Sådan taler du med et barn om misbrug

Som pårørende er du ikke ansvarlig

Hvis du som pårørende kan se dig selv i noget af det, så er det på tide at stoppe op og først og fremmest erkende, at du har brug for at gøre noget andet.

Fokus skal tilbage til dig som pårørende. Du skal spørge dig selv, hvordan du egentlig har det. Hold fast i virkeligheden: Hvad gør det ved dig at leve på denne måde? Det er vigtigt at sætte grænser og være loyal overfor disse grænser. Overvej, hvad du vil være med til, og hvad du ikke være med til – og vær konsekvent.

Når en person bliver mindre ansvarlig, er der altid en anden, som bliver mere ansvarlig. Du er ikke ansvarlig for hverken misbruget, eller om ham/hende, der har et misbrug, har det godt. På samme måde er vedkommende heller ikke være ansvarlig for din trivsel. Det er okay, og faktisk vigtigt, at fokusere på sig selv og være nysgerrig på, hvad der øger din trivsel, og hvad er godt for dig. Du skal tage ansvaret for dit eget liv tilbage og give ham/hende med misbruget ansvaret for sit liv igen.

Hvis du har brug for rådgivning, er vi eksperter i at hjælpe pårørende til mennesker med stof- eller alkoholmisbrug! Ring til os gratis og anonymt på 30 11 12 40 eller SMS til 93 93 01 22. Vi er her for dig 💕

Skrevet af Sanne Rose Hansen