“Når han har været på coke en hel weekend, er han tit aggressiv bagefter og kan finde på at slå mig. Han har også gjort det foran børnene.”
“Hun truede mig med, at jeg ikke ville komme til at se børnene igen, hvis jeg fortalte nogen om hendes alkoholmisbrug”
Det er historier som disse, hver tredje familie fortæller til foreningen Fri af Misbrug, når de ringer for at få gratis og anonym rådgivning om alkohol- eller stofmisbrug. Tal fra foreningen viser, at der i 34 procent af henvendelserne ikke kun er problemer med alkohol eller stoffer i familien, men også vold. Og det kan være alt fra fysisk, psykisk og økonomisk vold.
“I vores rådgivning ser vi, at vold er et enormt problem blandt familier med misbrug. Det betyder altså, at der i rigtig mange familier med misbrug er børn, som enten er vidner til vold eller selv bliver udsat for den”, siger direktør i Fri af Misbrug Familierådgivning Anne-Camilla Nielskov.
I mange af de voldsramte familier, foreningen er i kontakt med, udsættes en eller flere familiemedlemmer for fysisk vold. 35 procent fortæller, de har oplevet at blive slået, skubbet, fastholdt eller været vidne til fysisk vold.
Men også psykisk vold er udbredt i familier med misbrug. I 80 procent af de voldsramte familier er det psykisk vold, de udsættes for. Det kan være alt fra trusler, tilsvining, manipulation og råb, som gør psykisk skade på offeret. En voldsform, som man ifølge Straffeloven sidestiller med fysisk vold ift. de ødelæggende konsekvenser volden har og dermed også den straf, voldsudøveren kan få.
“I mange tilfælde er det en mor, der ringer til os, fordi faren eller stedfaren har et misbrug. Og gennem samtaler finder vi så ud af, at hun – og i flere tilfælde også deres børn – bliver udsat for vold. Det kan være lige fra grov fysisk vold til mere subtil psykisk og økonomisk vold, som moren måske slet ikke er bevidst om, rent faktisk ER vold”, siger Anne-Camilla Nielskov.
Læs her: Gratis og anonym rådgivning
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 150.000 personer, der voksede op i hjem med alkoholmisbrug, oplevede alvorlig vold som børn. Dertil kommer alle dem, som voksede op i hjem med misbrug af stoffer. Kokain, heroin, hash og receptpligtig medicin.
Og de voldsomt høje tal kommer ikke bag på organisationen Lev Uden Vold. Deres data fra 2023 viser, at der i 46 procent af deres henvendelser om vold er børn i hjemmet. Og selvom de ikke registrerer, hvornår der også er problemer med misbrug, er kombinationen af vold og misbrug et velkendt problem.
”Erfaringerne fra Lev Uden Volds nationale hotline peger på, at volden eskalerer i nogle familier som konsekvens af misbruget. I rådgivningen hører vi også, at volden først er startet i forbindelse med et nyt eller eskalerende misbrug. I andre familie hører vi om mor eller far, som har udviklet et misbrug som konsekvens af længere tids vold”, siger rådgivningschef hos Lev Uden Vold Ninna Vous Degenkolw.
Læs her: Gode råd til pårørende
For foreningen Fri af Misbrug er det allermest alarmerende ved de høje tal, at så mange børn er vidner til forældrenes voldelige handlinger, og derfor selv bliver ofre for det. For at se mor blive slået eller truet skader i høj grad også barnet psykisk, fortæller direktør.
“At vokse op i et hjem, hvor en forælder både har et stof- eller alkoholproblem OG har en voldelig adfærd er ekstremt skadeligt. Forskning viser, at det er mindst lige så skadeligt for børn at være vidne til psykisk vold i hjemmet, som hvis barnet selv er udsat for volden. Det ødelægger barnets fremtid, og derfor har vi som samfund pligt til at sørge for, at ingen børn vokser op i et hjem med misbrug og vold”, siger Anne-Camilla Nielskov.
Skrevet af Marie Plum
100% anonymt
Din SMS sendes via en krypteret platform, så vi ikke kan se dit nummer.