God ide at teste stoffer

God ide at teste stoffer, siger direktør i foreningen Fri af Misbrug: Stoffer kan være blandet op med noget skadeligt

Er det, set i lyset af de sidste ugers tragiske MDMA dødsfald, en god ide at give brugerne mulighed for at teste kvaliteten af deres stoffer?

Det var oplægget til P1 debat i onsdags. Jeg var inviteret i studiet sammen med Niels Sandø som er sektionschef i Sundhedsstyrelsen, Pernille Skipper fra Enhedslisten, Jeppe Jacobsen fra Dansk Folkeparti og Kim Gosmer som er ekspert i rusmidler og medicinalkemiker.

Stoffer kan være blandet med noget skadeligt

Det var en spændende debat og jeg synes det lykkedes mig at komme igennem med mine to hovedpointer:

  1. JA jeg synes det er en god ide at tilbyde brugerne mulighed for at teste indholdet af deres stoffer. Jeg tror ikke det vil få nævneværdig indflydelse på, hvor mange der bruger stoffer som eksempelvis MDMA. Men tilbuddet vil sætte fokus på det faktum, at rusmidlerne kan have varierende styrke og være tilsat skadelige og i værste tilfælde dødelige stoffer. Test vil være en lille del af den samlede forebyggende indsats. Det vil skabe en mulighed for at komme i ligeværdig dialog med brugerne. Jeg håber derudover på at mulighed for test kan have en præventiv virkning i forhold til de lidt for kreative dealere, som i dag tilsætter alverdens skidt for at opnå større profit.
  2. Psykiater Henrik Rindom har for nyligt udtalt at MDMA doseret rigtigt ikke er farligt. Jeg synes det er et irrelevant og ærgerligt argument for en ellers god ide. I denne her kontekst giver det slet ikke mening. Rusmidler bliver brugt i nattelivet, rigtig ofte også af mennesker uden en lægelig baggrund. Der vil derfor være stor risiko for fejldosering, indtag af usynlige tilsætningsstoffer og utilsigtede negative følgevirkninger af selv rusmidlet – hvilket gør MDMA farligt!

Læs her: Gratis rådgivning

Hør debatten om test af stoffer

Euforiserende stoffer er lette at få fat i. Men der følger ingen indlægsseddel med. Så reelt ved brugerne ikke, hvad de tager. Flere misbrugseksperter foreslår, at man skal kunne få testet stofferne anonymt, men er det bare første skridt mod en legalisering af de potentielt dødelige stoffer, spørger P1 Debat. Debattører: Medicinalkemiker og rusmiddelekspert Kim Gosmer, socialrådgiver og rusmiddelbehandler Anne-Camilla Nielskov, forfatter og tidligere bruger Line Risberg. Vært: Kasper Hartmann. 

Hør eller genhør debatten her:

https://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-debat-2018-02-21

Skrevet af Anne-Camilla Nielskov

Bliv medlem og få en særlig gave som tak

Vil du hjælpe os med at nå et vigtigt mål? Så er du en funklende stjerne! Og i denne uge får du en særlig gave som tak ✨
Vores allerstørste juleønske er nemlig, at du vil støtte os som medlem. 

Hvis vi når 300 medlemmer, får vi langt bedre muligheder for at hjælpe. Blandt andet kan vi søge om at få lov til at trække momsen fra ved indkøb, modtage donationer via arv og få en lang række vigtige indsamlingsfordele, som vi virkelig har brug for.
Alt sammen noget, der vil gøre det nemmere at gøre det vi brænder for:
At hjælpe børnefamilier, hvor alkohol eller stoffer fylder for meget.

Det koster bare 300 kr. om året at være medlem og i denne uge, får du en eksklusiv velkomstgave, nemlig et Fri af Misbrug lovetag i sølv eller guldbelagt efter eget valg til en værdi af 395 kr., skabt af Jane Kønig.

Din hjælp er guld værd! 💞