Samvær når far eller mor har et stof- eller alkoholmisbrug

Rådgiver Christina fortæller om samvær, når mor eller far har et stof- eller alkoholmisbrug

Rigtig mange af dem, der ringer til Fri af Misbrug, kæmper med at få samværet mellem barnet og ekspartneren til at fungere. Måske har ekspartneren fortsat problemer med alkohol eller stoffer, eller måske frygter mor eller far, at ekspartneren får problemer med det igen.  

Samvær er den kontakt, barnet har med forælderen, som barnet ikke længere bor hos. Samvær kan være alt fra en 7/7 ordning, hvor barnet er lige meget hos begge forældre, til et begrænset samvær- eller slet ingen. Grundlæggende har begge forældre ret til at se barnet, og barnet bedst af at se begge forældre. Men når det kommer til familier, hvor den ene forælder har et misbrug, er det hele lidt mere komplekst. 

“Hos Fri af Misbrug har vi altid Forældreansvarsloven for øje. Det betyder, at forældrene har ansvaret for, at barnets behov for tryghed og stabilitet opfyldes. Fokus skal altid være på hvad der er bedst for barnet – ikke forældrenes ønsker og behov. For langt de fleste forældre vil et misbrug påvirke deres forældreevne i sådan en grad, at de har svært ved at have fokus på barnet. Så når en forælder ringer til os med bekymringer om samvær, rådgiver vi dem om lovgivningen og deres muligheder og rettigheder”, siger Christina, der er rådgiver hos Fri af Misbrug. 

Læs her: Gratis og anonym rådgivning

Når uenigheder opstår

Det er ofte sådan, at forældrene er uenige om, hvorvidt den ene forælder har et misbrug eller ej. Hos Fri af Misbrug forsøger vi at hjælpe en dialog på vej og huske dem på, at samværet skal tage udgangspunkt i, hvad der er bedst for barnet.  

“En løsning kan være samvær, hvor en bedsteforælder er til stede. Eller samvær hvor begge forældre er med, så forælderen med misbruget ikke er alene med barnet. Hvis den primære forælder trænger til et pusterum, så opmuntrer vi til at bruge netværket som aflastning- ikke sende barnet alene på samvær, hvis der er mistanke om, at samværsforælderen kan være påvirket”, siger Christina. 

Går kommunikationen mellem forældrene i hårdknude, er det en god ide at kontakte Familieretshuset. Her vil en børnesagkyndig rådgive forældrene, og eksempelvis kan de få hjælp til konfliktmægling og kursus i samarbejde. Når de er nået frem til en aftale, skal forældrene udfylde en aftaleblanket med en fuldbyrdelsesklausul i tilfælde af, at en af parterne bryder aftalen.  

“Nogle af dem, vi snakker med, er nervøse for at indblande myndighederne. Vi prøver at mane til ro og huske dem på, at alle vil familien det bedste. Andre synes, det er virkelig hjælpsomt at få en tredjepart ind over, som kan lytte til begge forældre og hjælpe dem med at tage den bedst mulige beslutning.” 

Læs her: Gode råd til pårørende

Sager hos Familieretshuset

Hvis mor og far stadig ikke kan komme til enighed, efter de har fået rådgivning af Familieretshuset, så vil Familieretshuset stå for at finde en god løsning på, hvordan samværet skal være. Her vil de snakke med jer begge og samle oplysninger ind om jeres situation (fra skoler, dagtilbud, læger m.fl.) for at træffe den bedste beslutning om samvær. Er sagen meget alvorlig og kompleks, vil den gå videre til Familieretten.  

“Hos Fri af Misbrug hjælper vi mor eller far med at håndtere møderne med Familieretshuset. Vi øver dem i at sætte ord på deres bekymringer og oplevelser og hele tiden have barnets tarv i fokus”, siger Christina. 

Under behandlingen af sagen laver Familieretshuset en midlertidig samværsordning, så barnet så vidt muligt har kontakt til begge forældre imens. Når samværsordningen er besluttet, udfylder Familieretshuset et samværsdokument. Her står hvornår og hvordan samværet skal være. Er det i lige eller ulige uger, skal det være overvåget, ferier osv.  

“Det er vigtigt at huske på, at sagen ikke bare er afsluttet, når den forlader Familieretshuset. Der vil hele tiden være behov for dialog mellem forældrene, og det er næsten uundgåeligt, at uenigheder vil opstå. Vi står altid klar til at rådgive familier- også på den anden side af en samværsaftale 💕”. 

Ring 30 11 12 40

Gratis og anonym rådgivning

Åbningstider:
Hverdage fra 10.00 – 14.00

Book en samtale

Bestil tid til en gratis samtale 

Det er muligt at booke telefonsamtaler med vores rådgivere alle hverdage fra kl. 10.00 – 14.00

SMS 93 93 01 22

100%  anonymt

Din SMS sendes via en krypteret platform, så vi ikke kan se dit nummer.