Hvad er kokainmisbrug?
Er du bekymret og har brug for en omsorgsfuld snak, kan du altid ringe til vores gratis og anonyme rådgivning på 30 11 12 40. Vi hjælper børnefamilier, hvor en mor, far eller en partner har problemer med alkohol eller stoffer
Hej Anne-Camilla! Jeg har hørt en del om kokain i medierne og forbinder det især med Hollywood og kendte. Men jeg ved faktisk ikke særlig meget om kokainmisbrug, og hvad stoffet egentlig er for noget. Kan du fortælle lidt om det?
Det vil jeg meget gerne 😊 Du har helt ret i, at kokain tidligere blev forbundet med noget, de rige og kendte tog. Et rigtig high society stof. Men sådan er det desværre ikke længere. Kokain er blevet meget udbredt blandt helt almindelige mennesker. Både fordi det er meget billigere nu, end det var engang. Men især fordi det er meget nemmere at få fingre i. I vores rådgivning er der derfor lige så mange, som henvender sig med et kokainmisbrug som med et hashmisbrug.
Depression og angst
Hvorfor mon det er blevet så populært?
Jo, for at forstå det, skal man nok vide lidt om selve stoffet. Kokain er et hvidt pulver, som man kan sniffe, injicere eller ryge. Når man tager kokain, frigiver det store mængder af dopamin i hjernen. Dopamin er det, man ofte kalder lykkehormonet, fordi det giver en euforisk følelse af velvære og selvtillid. Og særlig kokain udløser ekstremt store mængder af hormonet. Dem, der tager det, oplever øget selvværd, og har nemmere ved at præstere socialt. Derfor er rusen ekstra forførende, og fører til, at rigtig mange bliver afhængige af det. Så selvom man ikke tager det hver dag, kan man ret hurtigt opbygge et misbrug.
Virkningen lyder jo også ret tillokkende. Hvad er problemet ved at blive afhængig af kokain?
Det er sådan, at fordi kokain udløser så meget dopamin, så oplever mange virkeligheden som grå og trist i sammenligning. Når man tager meget kokain, risikerer man derfor at miste interessen for det, der før gjorde en glad. Samtidig med det, så virker kokain kun i ganske kort tid. Ret hurtig vil den kunstigt udløste lykkefølelse forsvinde, og man kan få lyst til at tage mere for at få den igen. Det kan igen gøre depressionen og nedtryktheden endnu voldsommere bagefter. Og mange oplever også at få humørsvingninger, angst og andre følgevirkninger.
Læs her: Gratis og anonym rådgivning
Kokainmisbrug opstår hurtigt
Hvem er det så, der tager kokain?
Jamen som sagt er det efterhånden hvem som helst. Det er selvfølgelig særlig udbredt i festmiljøer, hvor det ofte bliver blandet med alkohol. Men ellers er det ganske almindelige danskere, der tager kokain. Mange tror, de kan styre det, fordi de ikke tager det hver dag. Men faktisk skal der utrolig lidt til, at man mærker nogle af de negative effekter ved kokain.
Typiske symptomer på kokainmisbrug:
- At lyve for familien om kokainforbruget
- At have svært ved at klare hverdagens forpligtelser i dagene efter
- At drikke meget alkohol samtidig med kokain
- At gå meget ud og på en måde leve to liv
- At være træt, uengageret og trist i dagene efter og måske også få angst og paranoia
- At forsøge at nedsætte sit forbrug, men uden held
- At blive aggressiv i dagene efter rusen
- At gøre ting i påvirket tilstand, som går imod ens normer, såsom utroskab, slagsmål, brug af opsparingspenge m.m.
Hvis du kan genkende noget af det hos dig selv, din partner eller pårørende, så kan der være tale om et kokainmisbrug. Og så er det en rigtig god ide at få professionel hjælp. Vi står klar til at give dig gratis og anonym rådgivning 💕
Book en samtale
Bestil tid til en gratis samtale
Det er muligt at booke telefonsamtaler med vores rådgivere alle hverdage fra kl. 10.00 – 14.00
SMS 93 93 01 22
100% anonymt
Din SMS sendes via en krypteret platform, så vi ikke kan se dit nummer.