Gode råd til pårørende

Sara er leder af rådgivningen hos Fri af Misbrug

Som kæreste, forælder eller nær ven er det rigtig hårdt at se en, man elsker, drikke eller tage stoffer. For det ændrer dem væk fra det menneske, du holder så meget af. Særligt svært er det, hvis der er børn, som kommer i klemme. Selvom situationen er meget forskellig fra familie til familie, så har vi alligevel spurgt vores rådgiver Sara, om hun kan komme med nogle gode råd til dig som pårørende.

1. Det er et misbrug

Som pårørende kan du nemt komme til at skubbe grænsen for, hvornår brugen af alkohol eller stoffer rent faktisk er et misbrug. Hvis det har stået på længe, kan du sikkert blive i tvivl, om det overhovedet er et misbrug. Det kan være, at du tænker, at det ikke er SÅ slemt, fordi du er blevet vant til det. At det kunne være meget værre. Men her er det vigtigt at vide, at så snart brugen af alkohol eller stoffer fylder meget i en familie og gør dig eller andre familiemedlemmer kede af det, så ER det et misbrug.

Læs her: Gratis rådgivning

2. Din opbakning gør en forskel

Når du har erkendt, at der er et misbrug i familien, så er der meget, du kan gøre for at hjælpe! For selvom den, der har et misbrug, også selv skal have lyst til at ændre sig, så hænger den lyst sammen med dig og familien. For det er for familiens skyld, at mange vælger at gøre noget ved deres misbrug. Derfor kan du godt hjælpe motivationen på vej ved at sætte dig ind i emnet og give den viden videre og støtte ham/hende. Prøv at lade være med at skælde ud, give skyld eller true, for det kan nemt have den modsatte effekt. Det kan være svært at undgå, og det forstår vi godt. Men prøv at have fokus på at opmuntre frem for at udskamme. Og prøv også at lade være med at tage diskussioner om misbruget, når han/hun er påvirket. I de situationer handler det om at skærme dig selv og børnene ved at holde afstand og vente til, at han/hun igen er ude af tågen.

3. Find dine grænser

Det er rigtig godt, at du motiverer din elskede til at få den misbrugsbehandling, han/hun har brug for. Men det er også vigtigt, at du passer på dig selv og børnene. Find ud af hvor dine grænser går og gør dit bedste for ikke at overtræde dem. Hvor længe gider du at leve i en familie med misbrug? Hvor går grænsen for, hvad børnene skal være i? Hvornår kammer det over for dig? I hvilke konkrete situationer skal du skærme børnene? Når du selv har mærket efter, hvor dine grænser går, vil du også føle dig mere afklaret og bedre klædt på til at håndtere situationen. Og så er det en rigtig god ide at fortælle din elskede om dine grænser, når han/hun ikke er påvirket. Ikke som trusler, men som helt rimelige og velovervejede grænser, du har sat for dig selv og din familie.

4. Søg viden

Det kan være rigtig svært at vide, hvad du skal stille op, når en, man holder af, drikker eller tager stoffer. Hvornår er det et misbrug? Hvorfor stopper de ikke bare? Hvad er konsekvenserne ved et misbrug- for personen selv og for resten af familien? Hvor får man hjælp? Alle de her spørgsmål er vigtige at få svar på, og derfor gælder det om at dykke ned i problemet og blive klogere. Der er både meget viden at hente på nettet og hos tilbud som vores. Vi står klar til at give dig viden og værktøjer, så du føler dig klædt på til at håndtere problemet 💞.

5. Find støtte i dit netværk

Det er alt for hårdt at stå over for et misbrug alene. Det tærer på overskuddet og kan nemt være stressende og ensomt at være i. Derfor er det rigtig vigtigt, at du har venner i ryggen. Vælg nogle ud i dit netværk, som du ved kan rumme din situation og er klar til at lytte og vise forståelse. Vær åben om misbruget og fortæl om dine bekymringer. Mærk at andre gerne vil bakke dig op, hjælpe og støtte dig og din familie. Du kan også bruge en ven i dit netværk til at lave aftaler med og fortælle dine grænser til. På den måde bliver de nemmere at overholde, og vennen kan minde dig om dem. Du kan også søge støtte i grupper for pårørende. Dem kan vi hjælpe dig med at komme i kontakt med.

6. Pas på dig selv

Du kan nemt drukne i at tage hensyn til din elskede, dine børn, dit arbejde og alt det andet, der kræver noget af dig. Derfor er det vigtigt, at du også finder plads til dig selv. Forsøg at prioritere din søvn, få noget sundt mad i maven og find en måde, hvor din egen hverdag kan fungere. For der SKAL være tid til dig. Du kan evt. finde på tre ting om dagen, du gør for dig selv, som gør dig glad. Om det så er at læse et kapitel i en bog, gå en tur i skoven, tage en yogatime eller bare brygge en kop te og lige tage en dyb indånding. Skab nogle åndehuller, så du kan få vejret.

Ring 30 11 12 40

Gratis og anonym rådgivning

Åbningstider:
Hverdage fra 10.00 – 14.00

Book en samtale

Bestil tid til en gratis samtale 

Det er muligt at booke telefonsamtaler med vores rådgivere alle hverdage fra kl. 10.00 – 14.00

SMS 93 93 01 22

100%  anonymt

Din SMS sendes via en krypteret platform, så vi ikke kan se dit nummer.