Hvad er misbrugsbehandling?
Hej Sara. Jeg kunne godt tænke mig at vide lidt mere om, hvad misbrugsbehandling egentlig er. Kan du fortælle lidt om det?
Det kan du tro! Der findes jo ret mange typer af behandling. Men jeg vil overordnet starte med at dele dem op i to typer. De offentlige, som kan visitere til de private, og de private, hvor man selv betaler. I Danmark har vi en lovgivning, som sikrer, at alle kan få gratis behandling. Og det er også de steder, som vi altid henviser til, hvis en forælder har brug for det. Tilbuddene kan variere, men alle kommuner skal kunne tilbyde både ambulant behandling, dagbehandling og døgnbehandling alt efter problemets omfang. Hvis du vil videre mere om det, så kan du altid ringe til os. Vi har et godt overblik over både de offentlige og private tilbud, og kan få dig trygt videre.
Læs her: Gode råd til pårørende
Ambulant misbrugsbehandling
For mange mennesker er ambulant misbrugsbehandling tilstrækkeligt. Ambulant betyder, at man ikke behøver at bo på et behandlingscenter. Typisk møder man op en gang om ugen eller hver 14. dag. Behandlingen kan være individuel terapi, gruppeterapi, eventuel suppleret af medicinsk behandling. Det kunne være Risolid, Antabus eller Metadon. Hvor ofte man skal møde ind til behandling og hvor længe er forskelligt fra person til person. Det er noget behandlingsstedet vurderer i samarbejde med den, der har brug for hjælpen.
Dagbehandling
I dagbehandling møder man ind hver dag og er en del af en gruppe, som får behandling sammen. Typisk er der nogle fællesaktiviteter, såsom yoga, træning eller fællesspisning. Det foregår i dagtimerne, så det kræver, at man er ledig, sygemeldt eller har et fleksibelt arbejde. Ofte vil man foreslå dagbehandling, hvis ambulant behandling ikke var nok. De færreste ved, at de faktisk selv må vælge, hvilket tilbud de går i behandling i. Men hvis tilbuddet er godkendt efter Servicelovens paragraf 101/Sundhedslovens paragraf 141, er der frit valg mellem tilsvarende tilbud. Har du spørgsmål til, hvad du har af rettigheder, kan du altid ringe til vores rådgivning. Vi har juridisk viden på området 💕
Døgnbehandling
Døgnbehandling er en type af behandling, der kræver, at du i en periode er på et center hele døgnet. Typisk er det mellem fire og 12 uger, opholdet varer med mulighed for forlængelse. Under opholdet er der mange af de samme aktiviteter som under ambulant behandling. Individuel terapi, gruppeterapi og måske medicinsk behandling. Men derudover er der også ofte aktiviteter, der drejer sig om fællesskabet, lave noget kreativt eller på anden vis gøre noget hyggeligt og meningsfuldt.
Se alle godkendte behandlingstilbud her
Familieterapi og pårørenderådgivning
Det er ofte sådan, at andre i familien også har brug for hjælp og rådgivning, når et familiemedlem har et misbrug. Både for at kunne give den bedst mulige støtte, men også for selv at bearbejde situationen. Det er ikke alle kommuner, der tilbyder hjælp til pårørende. Men hos Fri af Misbrug Familierådgivning er vi specialiserede i at støtte og rådgive pårørende, og kan hjælpe jer omsorgsfuldt videre 💞
Book en samtale
Bestil tid til en gratis samtale
Det er muligt at booke telefonsamtaler med vores rådgivere alle hverdage fra kl. 10.00 – 14.00
SMS 93 93 01 22
100% anonymt
Din SMS sendes via en krypteret platform, så vi ikke kan se dit nummer.