fbpx

Test dine stoffer

Test dine stoffer

Af Anne-Camilla Nielskov

 

Er det, set i lyset af de sidste ugers tragiske MDMA dødsfald, en god ide at give brugerne mulighed for at teste kvaliteten af deres stoffer?

Det var oplægget til P1 debat i onsdags. Jeg var inviteret i studiet sammen med Niels Sandø som er sektionschef i Sundhedsstyrelsen, Pernille Skipper fra Enhedslisten, Jeppe Jacobsen fra Dansk Folkeparti og Kim Gosmer som er ekspert i rusmidler og medicinalkemiker.

Det var en spændende debat og jeg synes det lykkedes mig at komme igennem med mine to hovedpointer:

  1. JA jeg synes det er en god ide at tilbyde brugerne mulighed for at teste indholdet af deres stoffer. Jeg tror ikke det vil få nævneværdig indflydelse på hvor mange der bruger stoffer som eksempelvis MDMA, men tilbuddet vil sætte fokus på det faktum at rusmidlerne kan have varierende styrke, være tilsat skadelige og i værste tilfælde dødelige stoffer. Test vil være en lille del af den samlede forebyggende indsats. Det vil skabe en mulighed for at komme i ligeværdig dialog med brugerne. Jeg håber derudover på at mulighed for test kan have en præventiv virkning i forhold til de lidt for kreative dealere som i dag tilsætter alverdens skidt for at opnå større profit.
  2. Psykiater Henrik Rindom har for nyligt udtalt at MDMA doseret rigtigt ikke er farligt. Jeg synes det er et irrelevant og ærgerligt argument for en ellers god ide. I denne her kontekst giver det slet ikke mening. Rusmidler bliver brugt i nattelivet, rigtig ofte også af mennesker uden en lægelig baggrund, og der vil derfor være stor risiko for fejldosering, indtag af usynlige tilsætningsstoffer og utilsigtede negative følgevirkninger af selv rusmidlet – hvilket gør MDMA farligt!

Mine tanker går ud til de berørte familier.

“Euforiserende stoffer er lette at få fat i. Men der følger ingen indlægsseddel med, så reelt ved brugerne ikke, hvad de tager. Flere misbrugseksperter foreslår, at man skal kunne få testet stofferne anonymt, men er det bare første skridt mod en legalisering af de potentielt dødelige stoffer, spørger P1 Debat. Debattører: Medicinalkemiker og rusmiddelekspert Kim Gosmer, socialrådgiver og rusmiddelbehandler Anne-Camilla Nielskov, forfatter og tidligere bruger Line Risberg. Vært: Kasper Hartmann. Lytterne er velkomne til at komme med indspark til debatten på telefon 7021 1919.”

Hør eller genhør debatten her:

https://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-debat-2018-02-21