Vi hjælper forældre og pårørende med misbrug

Mor og barn. Pårørende til en med stof- eller alkoholmisbrug

Fra de halvåbne vinduer ud mod Kongens Have, kan man svagt høre bilerne rulle hen ad Kronprinsessegade. Ved skrivebordene sidder syv medarbejdere og arbejder intenst på deres computere samtidig med, at de pingponger med hinanden gennem rummet. Har vi fået styr på fokusgruppen med bedsteforældre? Lad os brainstorme om nyt SoMe indhold! Læser du lige akkrediteringen igennem? Energiniveauet er højt. Arbejdslysten uomtvistelig. Nu gør vi det her!   

Diskussionerne bliver afbrudt af en telefon, der ringer. Rådgiveren trækker vejret dybt, nulstiller, og fortrækker ind i lokalet ved siden af, mens hun med en let og varm stemme siger “Fri af Misbrug, det er Sara. – Hej, hvad har du på hjerte?”.   

Sådan svarer hun cirka fem gange om dagen, når en forælder har taget det første og sværeste skridt og har tastet 30 11 12 40, telefonnummeret, der er selve hjertet i Fri af Misbrug.   

Læs her: Gratis rådgivning

Omsorg og åbenhed

For eksempel en mor, der er bekymret over sin mand eller eksmands forbrug af alkohol eller stoffer, og som alt for længe har gået med bekymringerne alene. Nogle gange fører det til lange samtaler eller samtaleforløb. Andre gange kan rådgiveren ret hurtigt give forælderen den viden og værktøjer, han eller hun har brug for og få hjulpet vedkommende nænsomt videre til det rette tilbud.    

“For os er det vigtigt, at alle bliver mødt med omsorg og åbenhed. Forældrene skal ikke føle sig som et nummer i rækken eller føle, at de har ringet til en myndighed. Det vigtigste er at få skabt et trygt og tillidsfuldt rum, for ofte har de gået helt alene, med rigtig meget, rigtig længe. Man skal ikke føle sig forkert, fordi man kæmper med nogle svære ting”, siger socialrådgiver Sara Petagno.   

Festen, der ikke vil stoppe   

En mor ringer, fordi hun er bekymret for sine børn. Hendes ekskæreste og faren til deres barn drikker sig fuld – også under samvær med barnet. Mor har stillet krav om behandling eller ingen kontakt til barnet. Far har desværre valgt ingen kontakt.   

En anden mor ringer. Far tager kokain dagligt og forsvinder ofte uden lyd i 2-3 dage. Mor er bange, stresset, presset økonomisk og ked af det. Deres datter er kun ti måneder gammel. Udover det lille barn, er mor også gravid igen.   

Mange historier går igen, når forældre ringer til rådgivningstelefonen eller skriver en anonym SMS. Mor og far har måske festet sammen, inden de fik børn. Men nu skal festen stoppe. For nogle tager festen endda til, efter baby er kommet. Nogle gange i et forsøg på at dulme en ubehandlet fødselsdepression som 7-10 procent af alle nybagte fædre rammes af. Andre gange gentager en far eller mor måske et mønster, som de kender fra deres egne forældre.  

“Vi ser misbrug som noget relativt. Mange fortæller om et ungdomsliv med masser af alkohol og stoffer, og på det tidspunkt i livet har det måske virket uproblematisk. Men når man først har fået børn og fortsætter med den livsstil, bliver det pludselig tydeligt, at man har et problem. For os handler det grundlæggende om, hvorvidt ens forbrug af alkohol eller stoffer påvirker ens familieliv negativt. Hvis nogen i familien bliver kede af forbruget og synes at, der er et problem, så er der et problem. Det er en af de definitioner på misbrug, som vi læner os opad” siger Sara Petagno.  

Fri af Misbrug Familierådgivning hjælper familier, hvor der er en voksen, der har et problematisk forbrug af alkohol, hash eller andre stoffer, og har børn i den hjemmeboende alder. For ved at hjælpe forældrene mens børnene er små, kan børnene stadig nå at få en barndom Fri af Misbrug. Det giver bedre odds i forhold til at slippe for den angst og utryghed, der ofte følger med en opvækst i et hjem, hvor der er misbrug af alkohol eller stoffer. Og det giver også bedre odds i forhold til risikoen for selv at gentage mønsteret over for egne børn en dag.   

Læs her: Hvad er misbrugsbehandling

Familier med misbrug går under radaren

Misbrug findes i alle typer familier. Også dem hvor forældrene passer deres arbejde, og børnene kommer i skole i rent tøj og med smurte madpakker. Derfor kan familierne være utrolig svære at få øje på – selv for fagpersoner.  Og mange forældre er bange for at kontakte kommunen for at få hjælp af frygt for, hvad kommunen kan finde på at gøre. I stedet vælger de at gemme på den skamfulde hemmelighed bag nedrullede gardiner.    

“De føler, at deres familie er alene om at kæmpe med alkohol eller stoffer. Eller at det kun er nogle helt andre typer, der har den slags problemer. Mange bliver faktisk lettede, når de taler med os og finder ud af, at de langt fra er alene”, siger Sara Petagno.    

“Forældrene har tit gået alene med deres bekymringer i rigtig lang tid og føler sig meget ensomme, fordi de ikke tør fortælle nogen om deres problemer.  De oplever generelt, at deres grænser gradvist rykker sig, og det gør, at de bliver i tvivl, om der rent faktisk er et problem. Eller om det bare er dem, der overreagerer. De har brug for at få bekræftet, at det, de føler er rigtigt”, forklarer rådgiveren.  

Læs her: Gode råd til pårørende

Far med et alkoholmisbrug

En af de forældre, der har været gennem et rådgivningsforløb hos foreningen Fri af Misbrug, er Sofie. Hun indså, at hendes kæreste havde et alkoholproblem, da de tilbage i 2017 stod som nybagte forældre. (Kærestens navn er i artiklen ændret til Lars)  

“Vores første barn var fem måneder gammelt, og der blev drukket rigtig meget hen over julen det år. Jeg endte med at køre væk med vores baby juleaften, fordi det blev ubehageligt at være der. Og det fortsatte bare med druk og fest hen over vinteren. Så på et tidspunkt bad jeg min kæreste om at tage en test om alkoholforbrug på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, og den bongede ret voldsomt ud”.   

Det var lidt af en øjenåbner, og efter det var Lars ædru i et stykke tid. Men omkring ti måneder senere stod den igen på fest og byture i weekenden og en start på ugen med tømmermænd og manglende overskud.   

“Når han burde være sammen med os eller gå tidligt i seng eller fikse noget ved huset, valgte han i stedet at tage væk. Det var en underlig prioritering og enormt sårende at stå i. Hans energi gik ud af hjemmet og væk fra os. Det var sådan, jeg oplevede det”, siger Sofie.   

Festen fortsatte derudaf. Indtil en dag i foråret 2021, hvor der var pinsefest i byen. På det tidspunkt havde parret to børn og der var en mere på vej.  

Til festen væltede en fuld far rundt og Sofie og Lars måtte tage sig af farens barn og sørge for, at det fik mad og varmt tøj på. Lars var flere gange henne hos faren og sige, at han altså måtte tage sig sammen. Men alligevel endte aftenen med at Lars selv festede med “den fulde far”. Sofie så ham først næste morgen klokken otte, da han lå halvt bevidstløs på sofaen, uden at kunne huske sine egne børns navne.   

Læs her: Sådan taler du med et barn om misbrug

Sad tilbage med et ubearbejdet traume

“Den morgen pakkede jeg vores børn og min gravide mave sammen og kørte over til en veninde. Om aftenen kørte jeg hjem igen med sovende børn bagi. Og der sagde jeg til Lars, at han skulle i misbrugsbehandling. Jeg vil gerne være sammen med dig, men det her kan jeg ikke holde ud, fortalte jeg ham. Og så gjorde han det”, husker Sofie  

Men selvom Lars fik hjælp, stod Sofie stadig tilbage med et ubearbejdet traume. Og der var ikke nogen til at gribe hende. Hendes sorg og chokket over alt det, der var sket, stod hun alene med.  Så var det, hun kontaktede Fri af Misbrug Familierådgivning.    

“Jeg hørte om foreningen Fri af Misbrug på Instagram via den kendte tegner Line Jensen, som jeg følger. Det fik mig til at ringe. Hos Fri af Misbrug fandt jeg lige præcis den hånd at holde i, som jeg manglede. Igennem fem måneder havde jeg kontakt med Fri af Misbrug, som både gav mig redskaber til at håndtere situationen, klædte mig på med viden om misbrug, og vigtigst af alt hjalp mig med at stå fast og finde mig selv igen”.   

Udover at Sofie fik kendskab til foreningen via Instagram, så var der også andre grunde til, at Sofie valgte at kontakte netop Fri af Misbrug. Med to små børn var det helt afgørende, at hun kunne få rådgivning over telefonen. Men endnu mere afgørende var det, at Fri af Misbrug Familierådgivning er en uafhængig organisation.  

”På det tidspunkt blev der kørt en del børnesager, som var meget i medierne, fordi sagerne var blevet fejlbehandlet. Og jeg var sindssygt bange for, at det kunne ske for os. Så i starten var det helt afgørende for mig, at jeg kunne være anonym”, forklarer Sofie.  

“Fri af Misbrug så mig”  

At Sofie ikke blot bed mærke i Fri af Misbrug Familierådgivning på Instagram, men også tog det svære skridt at taste nummeret og ringe, havde noget at gøre med det udtryk og den tilgang, foreningen har. For både farverne, sproget og indholdet i SoMe opslagene følte hun talte til hende som kvinde og som mor.    

“I modsætning til andre tilbud lignede den måde Fri af Misbrug præsenterede sig på rent visuelt, noget, der var til mig. Og fordi jeg følte mig øjeblikkeligt set og forstået, var det nemmere for mig at tage kontakt. Og det har også gjort, at jeg har talt med rådgivningen flere gange siden og snart vil gøre det igen”.  

I Kronprinsessegade bliver skærmene slukket en for en. Telefonen når lige at ringe en sidste gang, inden rådgivningen lukker for i dag: Det er en update fra en mor, som er begyndt at drikke markant mindre efter samtaler hos Fri af Misbrug Familierådgivning. Hun er nu nede på et glas vin om dagen. Af den grund er børnene ikke påvirket af misbruget i samme grad som førhen, hvor hun kunne drikke en hel flaske. Hun føler sig håbefuld for fremtiden. 

Skrevet af Marie Plum