Hjælpen er der, hvis du tør at række ud efter den

Hjælpen er der, hvis du tør at række ud efter den

Kali fra X-factor

                                                                                                                                                            Foto: Lasse Lagoni / TV 2 

Af Rikke Vestrup                                                                       

Danmark kender ham som rapperen Kali, aktuel i talentshowet X Factor. Her synger han sine egne sange om et liv med kriminalitet og stoffer, og om hvordan hans nu 9-årige datter blev hans motivation for at komme ud af misbruget.

Den 34-årige Kaspar Andersen – af mange nok bedre kendt som Kali – var ikke det mindste i tvivl, da jeg spurgte ham, om han ville give et interview til en artikel for Fri af misbrug. Kaspar har nemlig et budskab, som han gerne vil ud med. Det kan man også tydeligt høre i de sange, som han lige nu er aktuel med i X Factor. Kaspar har et ønske om at bruge sin kaotiske fortid med stoffer og kriminalitet til forhåbentligt at inspirere andre i lignende situationer til at gå en anden vej, end han selv gjorde. Derfor mødtes Kaspar og jeg en fredag eftermiddag til en kop kaffe og en snak i København.

”I starten røg jeg bare hash”

Kaspars misbrug begyndte, som man hører, at manges misbrug gør. I starten røg han bare noget hash, da han var 16-17 år gammel. Kaspar boksede meget og drømte om at blive professionel bokser, men en skulderskade satte midlertidigt en stopper for drømmene, og så stiftede Kaspar bekendtskab med hashen. Kaspar havde aldrig forestillet sig, at han skulle blive afhængig af stoffer – han, som gik så meget op i sin boksetræning. Men hashrygningen eskalerede. Da Kaspar var i starten af 20’erne, fik han en datter, og da datteren var 2-3 år gammel, begyndte Kaspar at supplere sit misbrug med kokain. Kaspar fandt ud af, at han blev mere effektiv, når han tog kokain – det gav ham masser af energi og gjorde ham nærmest uovervindelig.

Hurtigt, men sikkert, mistede Kaspar alt

”Mit forbrug af kokain steg. Der var også alkohol involveret. Da det var værst, brugte jeg omkring 10.000 kr. om måneden på stoffer. Det endte med, at jeg mistede min lejlighed og min bil og opbyggede en kæmpe gæld. Jeg mistede mange af mine venner på grund af alle de løgne, som også følger med, når man er i et misbrug. Alt handlede om stoffer. En dag var jeg så langt ude, at jeg i påvirket tilstand kørte frontalt ind i en lygtepæl. Det kunne have kostet mig livet. Jeg begyndte at forsømme min datter mere og mere. Jeg fandt på undskyldninger for, hvorfor jeg fx ikke kunne hente hende i dagplejen. Jeg kunne ikke længere give min egen datter tag over hovedet. Det var dér, at det gik op for mig, at jeg blev nødt til at få noget hjælp.”

Begyndelsen på et nyt liv

Kaspar var nu slet ikke i tvivl om, at han skulle i behandling for sit misbrug, og det kunne ikke gå hurtigt nok. Derfor tog han kontakt til misbrugsafdelingen i sin kommune, og det endte med, at han kom i fire måneders døgnbehandling på Bornholm – et ophold, som var med til at ændre Kaspars liv.

Selv om Kaspar med et stort smil på læben i dag sidder og fortæller mig om de mange ture til stranden under sin døgnbehandling på Bornholm, var det langt fra den rene badeferie.

”Det var en fed tid, men det var også en rigtig hård kamp. Hver eneste gang jeg blev i tvivl om, hvordan jeg skulle klare mig igennem, tænkte jeg på min datter. Hun var min eneste motivation for at komme igennem det. Jeg ville være der for hende, og det fokuserede jeg hele tiden på.”

Kaspar skulle lære sig selv at kende på ny

”Under og efter behandlingen begyndte jeg at kunne mærke mig selv igen. Jeg har især haft rigtig meget vrede og dårlig samvittighed, som jeg skulle arbejde med. Den dårlige samvittighed har jeg lagt bag mig nu. Det bliver man nødt til for at komme videre. Jeg har fået et meget tættere forhold til min datter, og jeg har fået stor støtte fra min mor igennem hele processen. Min datter og jeg har endda fået et sted at bo nu, og dét er stort – også selv om vi ikke har nogle møbler endnu. Jeg er stadig i gang med at finde ud af, hvem jeg selv er, og jeg glemmer ikke, hvor jeg kommer fra; hver dag bliver jeg mindet om det, når jeg sætter mig ind i min gamle faldefærdige bil. Jeg har stadig en masse inkasso-regninger, som jeg betaler af på hver måned, så det går mange af mine penge til. Men det er fint, for jeg er på vej op, og det er fedt!”

Vil gerne inspirere andre til et liv fri af misbrug

Kaspar har kæmpet hårdt for at nå dertil, hvor han er i dag. Det har krævet mod, vedholdenhed, masser af viljestyrke og ikke mindst stor motivation. Især motivationen understreger Kaspar er noget af det mest afgørende for at lykkes med at blive stoffri, og det er noget af det, som han gerne give vil videre til andre forældre, som slås med et misbrug.

Kaspar har et stort ønske om at nå ud til så mange som muligt med sit budskab – især vil han gerne nå ud til de unge på gymnasierne, eksempelvis ved at tage ud og holde foredrag. Han vil bruge sin egen historie som eksempel og vende alt det forfærdelige, som han selv har været igennem, til noget positivt ved forhåbentligt at kunne hjælpe og inspirere andre.

Hjælpen er der, hvis du tør at række ud efter den

Det charmerende blik i Kaspars karakteristiske blå øjne udstråler det samme engagement, som alle X Factor-seere kender fra hans optrædener på scenen, når han fortæller sin historie om vejen ud af sit misbrug:

”Det betaler sig at søge hjælp, for det skal nok blive bedre, hvis du har motivationen til at ændre det. Vær åben om din situation, snak med folk, fortæl hvordan du har det. Systemet er der ikke for at splitte din familie ad, tværtimod, de er der for at hjælpe. Selvfølgelig er det ikke kun let at skulle gå alt det igennem, men det er det hele værd, når du kommer ud på den anden side. Personligt kan jeg jo se, at jeg fik et meget større ordforråd, når jeg skulle skrive mine sange, efter at jeg blev clean. Der er så meget positivt ved det.”

 

Rikke Vestrup er frivillig skribent hos Fri af Misbrug, socialrådgiver og misbrugskonsulent i Københavns Kommune.