fbpx

Fra festkonge til familiefar

Fra festkonge til familiefar

Jean von Baden. DJ, psykoterapeut, promoter, og ambassadør for Foreningen Fri af misbrug.

Jean von Baden med sin forlovede, Deborah Szakolnik, og deres søn, Ekko. Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Han er kendt som DJ, club-ejer, eventmager og ven af jetsettet. Siden midten af 90’erne har Jean von Baden været en superstjerne i det Københavnske natteliv, men succesen kom med en skyggeside: stoffer, alkohol og ensomhed. I dag står Jean frem og fortæller åbent om sin hektiske ungdom og om kampen for at finde mening i tilværelsen.

En barsk start på livet

Historien starter i Sverige i en lille by ved navn Hørby. Jean von Baden bliver født som søn af en læge og en lægesekretær. Allerede som barn oplever han at få vendt sin verden op og ned i ét skæbnesvangert øjeblik. Kun halvandet år gammel finder han sin far bevidstløs i køkkenet liggende hen over vaskemaskinen. Faren er blevet ramt af et epileptisk anfald fulgt af en hjerneblødning, der efterlader ham lam i den ene side, men mentalt tilstede. Han tilbringer de næste mange år på hospitalet indtil han dør, da Jean er syv år gammel.

Efter farens død flytter Jean og hans mor til København, hvor de bosætter sig på Frederiksberg. Her kan de klare sig med pengene efter faren, og moren behøver derfor ikke at arbejde. Da Jean begynder i skole, begynder hun at drikke.

I starten lykkedes det hende at opretholde den pæne facade. Hun drikker kun på de fine værtshuse på Frederiksberg, hun går med pels og er stolt over at have været gift med en læge. Men alkoholen bliver hurtigt en fast del af hverdagen. Hver morgen, inden Jean tager i skole, går han ned og køber to flasker vin til moren og en rød romkugle til sig selv. Det er ikke noget, han tænker nærmere over – sådan er det jo bare. Moren begynder at blive upålidelig og forsvinde i hele døgn uden at give lyd fra sig, og Jean bliver lige så stille vant til at skulle klare sig selv.

På dagen for hans 9. klasses dimission bliver Jean endnu en gang ramt af livets brutale virkelighed. Han har iført sig sit nye jakkesæt, håret er sat og han er klar til afgang. På vej ud ad døren stikker han hovedet ind til moren, der stadig ligger i sengen for at sige farvel.

Men moren svarer ikke, og Jean ser, at sengen er fyldt med blod. Hendes mangeårige misbrug har ført til en styrtblødning, der har kostet hende livet. I en tåget, nærmest ubevidst tilstand tager Jean hen på skolen og er med til dimissionen. Ingen kunne mærke på ham, at noget var galt, har han fået at vide. Selv kan han intet huske fra dagen.

Stoffer i lange baner

Efter nogle måneder på en ungdomsinstitution, en kort visit hos en moster og onkel i Korsør og et års studieophold i USA ender Jean på Slagelse Gymnasium. Her opdager han musikken. Et univers af techno, trance og elektronisk musik blæser ham omkuld. Han får lyst til at prøve ecstasy. Lyst til at feste og forsvinde væk i technoens pulserende rytmer.

Festen kommer til at vare et helt årti. Ecstasyen gør ham selvsikker og social; pludselig kan han tale med alle, og alle virker glade og kærlige. Han finder ud af, at han har et kæmpe talent for at stable fester på benene, som er mere ekstravagante og medrivende end nogle andre. Så det gør han. Jeans fester bliver legendariske og trækker mennesker til fra alle afkroge af det Københavnske natteliv: rockere, gogodansere, kongelige og kendisser. Festerne blev samlingspunktet for de rige og berømte.

Men livet som festens midtpunkt er præget af gigantiske udsving. Om natten er det musikken, menneskerne og stofferne, der fylder hele hans verden, og Jean ridder på en bølge af rus. Alt er fedt, så længe musikken spiller. Men om dagen presser den tunge hverdag sig på, og han ender i fosterstilling på sofaen.

En dag bliver det for meget. Han flygter fra det vilde liv, fra presset og fra kæresten – ud i et lille hus langt ude på landet. Her bliver den første tid tilbragt med kokain og hash som eneste selvskab, men lige så stille får Jean øjnene op for verden udenfor. Han begynder at udforske naturen omkring huset og beslutter sig endelig for at starte i terapi og få hjælp til at bekæmpe sit misbrug.

Snart efter møder han Deborah Szakolnik, som bliver en afgørende motivation for at slippe ud af det vilde og kaotiske natteliv. Jean får modet til at fortælle sandheden om sig selv – og sandheden bliver hans redning. Sammen med Deborah får han styrken til at udskifte sin omgangskreds, lægge stofferne på hylden og få bugt med en selvdestruktiv og skadelig selvforståelse.

Et liv med indhold

Det er fem år siden, at Jean valgte at lægge sit liv om. I dag er han og Deborah forlovet, og bor sammen på Sankt Annæ Plads med deres lille søn Ekko på 10 måneder.
Den elektroniske musik er blevet suppleret med barnepludder, og endelig har Jeans hverdag fået en mening og et indhold, der er værd at stå op til – og værd at være stoffri for.

Skrevet af Anne-Sophie Sørup Nielsen, redaktør hos Foreningen Fri af misbrug.