Det er ubarmhjertigt at være pårørende til en alkoholiker

Af jounalist Mynthe Villadsen
Emilie Brandt er ambassadør for Fri af Misbrug Familierådgivning, fordi hun selv har mærket, hvor svært det er at være pårørende til en med et misbrugsproblem.
”Min far er alkoholiker. Jeg ved, at det er en ubarmhjertig situation at stå i som pårørende. Det er rigtig vigtigt at kunne passe på sig selv, og det er Fri af Misbrug Familierådgivning med til at give værktøjer til. Det er enormt vigtigt at klæde pårørende på, uanset om de forlader deres partner med et misbrug, eller de vælger at blive”.
Emilie Brandt, der er datter af de danske modeikoner Margit og Erik Brandt, voksede op i 70’erne og 80’erne, hvor alkohol var en stor del af den danske kultur. Sådan var det også for hendes forældre, som levede et farverigt jetsetliv.
”Der har altid været meget fest i mine forældres liv. Og på arbejdet var der øl til frokost, en gin og tonic til fyraften, og derhjemme delte de hver aften halvanden flaske vin. Det er egentlig ikke noget, jeg har tænkt over, før jeg var i midten af 30’erne”, fortæller Emilie, der i dag er 49 år.
”Til tider kom der store temperamenter i spil, og om søndagen gik jeg på æggeskallet, når tømmermændene ramte. Men jeg har ikke haft en utryg barndom. Der var altid mad på bordet, og min far passede altid sine ting ”.
Emilie, der mistede sin mor i 2011, har i årevis prøvet at tale med sin far om hans misbrug og forsøgt at få ham i behandling. På et tidspunkt endte han med at blive så syg, at han blev indlagt i en længere periode. Da han kom sig, stoppede han med at drikke i halvandet år.
”Så tænkte han, at han godt lige kunne drikke et enkelt glas en gang imellem. Men det kan man ikke, når man er alkoholiker, for ét glas bliver hurtigt til flere. Og så har vi balladen igen”.
For nogle år siden meddelte Emilie sin far, at hun ikke ville se ham mere i håb om, at det ville få ham til at stoppe med at drikke.
”Jeg så ham ikke i et halvt år, men det hjalp ikke. Det kunne ikke redde ham. Selv om jeg ved, at han elsker os børn over alt på jorden, så er det ikke nok, når der sidder sådan en djævel på skulderen”.
Det er svært at stå på sidelinjen
I dag har Emilie lært at rumme sin fars alkoholproblem som en sygdom. Hun skelner mellem, hvornår det er hendes far, der taler, og hvornår det er alkoholen. Nu ved hun også, at det er en krævende opgave at komme ud af et misbrug, og at det er svært som pårørende at stå på sidelinjen.
”Det er så frustrerende, fordi man selv kan se det så klart udefra. Man kan ikke forstå, at de ikke bare kan lade være med at drikke. At de ikke bare kan tage sig sammen, og at de ikke kan se, at
det bliver bedre, hvis de lader være med at drikke. Men det er sådan nogle voldsomme kræfter, der driver dem, og det kræver meget arbejde og tager tid at komme ud af”.
Med sit ambassadørskab vil Emilie skabe opmærksomhed på Fri af Misbrug Familierådgivnings arbejde, så flere familier, som kæmper med misbrugsproblemer, kan få hjælp.
”Det er vigtigt, at der er nogen, der kan guide folk på vej, når de ikke ved, hvad de skal stille op. Også hvis man er i tvivl, om ens partner har et misbrugsproblem”.