Forbrug vs. misbrug

Forbrug vs. misbrug

Forbrug vs. misbrug

Som professionel behandler betegner jeg det som misbrug når brugen af alkohol, hash eller andre stoffer bliver skadelig.

Det er dig (og nogle gange dem som holder af dig) som ved hvad der er skadeligt for dig. Men mange tænker ikke over at skaderne både kan være fysiske, psykiske og sociale. Et misbrug udvikler sig over tid, nogle gange år.

Du drikker, ryger eller tager stoffer oftere og i større mængder end i starten.

Du fortsætter på trods af ubehagelige situationer. Negative reaktioner fra andre bagatelliseres og ignoreres.

Afhængighed

En del der bruger rusmidler udvikler afhængighed.

Man kan diagnosticeres som afhængig når 3 (eller flere) af disse tegn passer på forbruget:

 • Der skal større og større mængder for at få den samme virkning (udvikling af tolerans)
 • Du får det fysisk og psykisk dårligt, hvis du ikke får rusmidlet (abstinenssymptomer)
 • Der opstår trang. En lyst som kan gøre det svært at tænke på andre ting.
 • Det bliver vigtigere at skaffe og bruge rusmidlet, end at tage hensyn til mennesker og forpligtelser.
 • Du har svært ved at styre, nedsætte eller holde op med brug af stoffet.
 • Du bliver ved med at bruge rusmidlet, selvom du ved, at det er skadeligt.

Det afgørende er konsekvenserne

Det er IKKE er hvor ofte du drikker eller hvor meget du drikker som definerer om det er skadeligt. Selvfølgelig stiger skaderne ofte propertionelt, men jeg har haft mange weekendafhængige i behandling. Hvis du ikke føler du kan gå ud uden alkohol eller stoffer, du fucker dem du holder allermest af op hver gang du er påvirket eller kommer alvorligt til skade i byen lørdag nat, kan det sagtens blive så irriterende at du ønsker hjælp til at ændre det dumme mønster.

29 svar

 1. Janne Petersen siger:

  Mit misbrug er kun blevet bedre med årene, derimod er min afhængighed blevet værre/større, det er lidt underligt

  • friafmisbrug siger:

   Kære Janne. Tak for kommentaren. Det er interessant det som du skriver.. Hvordan tænker du at dit forbrug er blevet mindre psykisk, fysisk og socialt skadeligt over årene?
   Juleknus
   Anne-Camilla

   • Janne Petersen siger:

    Jeg kan meget bedre styre forbruget nu, det er også noget jeg har kæmpet/arbejdet med i løbet af de mange år jeg har røget. Fysisk er det “kun ” hoste og vejrtrækning der er blevet værre med årene (big Surprise ha ha) og psykisk er der ikke noget at komme efter jeg er dog blevet meget mere afhængig med årene, det vil sige den 1 dag jeg ryger, kan jeg nøjedes med 1-2 joints, 2 dagen er jeg oppe på 3-4 joints, 3 dag 4-6 joints. Det er lidt vildt. Jeg er lige nu i gang med at vende tilbage til kun at ryge 2 dage om måneden, det gik fint i 2 mdr, her i december har jeg så røget 8 dage, og nu skal jeg ryge d 30 og 31 dec og så ikke ryge 1 mdr. Du behøver altså ikke svare mig her i julen, nyd den med din familie

    • Janne Petersen siger:

     Jeg vil lige nævne at jeg har fravalgt at få børn og er ikke i et forhold, så jeg generer ikke nogen ved at ryge. Min søster hader stoffer og at jeg ryger, men vi har én aftale om at jeg ikke er påvirket når vi er sammen, med mindre vi er i byen, på festival el lign.

     • friafmisbrug siger:

      Respekt for du ønsker at reducere for din egen skyld og ikke for andres.
      Jeg synes det en rigtig fin aftale du har med din søster. Hun sætter sin grænse og du respekterer den når I er sammen.
      Mange afhængige og pårørende får en relation hvor de gang på gang, dog på forskellige måder, overskrider hinandens grænser.
      Kh.
      Anne-Camilla

 2. Janne Petersen siger:

  Tak for dit søde svar. Det krævede også en del samtaler med min søster for at forstå hinanden. Det var svært at overholde aftalen da jeg røg bong hver dag, hvilket jeg gjorde i 20 år.

 3. Emil c.h.w siger:

  Det kan være yderst trættende at blive hetzet pga holdninger, at få afvide man har et misbrug fordi at den pågældene person ikke kan lide det man forbruger. Jeg har haft et misbrug der overskyggede alt i mit liv, det har gjort nogle kampe sværere og det mærker jeg konsekvenserne af den dag idag. Men jeg ved hvor jeg står og ved hvor jeg har været…

  • friafmisbrug siger:

   Kære Emil
   Tak for din kommentar.
   Hvor sejt du har reduceret og er tilfreds med dit forbrug i dag.
   Jeg tænker det er dig alene som vælger hvordan du vil leve dit liv.
   Nu ved jeg ikke hvem der “hetzer dig” . Men jeg taler ofte med pårørende som bliver utrygge over selv tilsyneladende ubetydeligt forbrug, fordi de er bange for at det igen vil eskalere og blive ligesom da misbruget var værst.
   Er glad for du læser med.
   Stort knus
   Anne-Camilla

  • Janne Petersen siger:

   Hej Emil, jeg brugte rigtig meget energi på at “tilfredsstille ” mine venner og søster, men opdagede at jeg alligevel aldrig gjorde det godt nok, min søster fandt jeg ud af har den holdning at enten så ryger man eller også gør man ikke..det slog mig lidt ud, men så jeg besluttede mig for at koncentrere mig om hvad jeg selv synes er godt nok.

   • friafmisbrug siger:

    Hvor er du god Janne! Dejligt at du har overskud til at give til Emil og så cool at du har fokus på hvad du SELV synes er godt nok!
    Knus Anne-Camilla

 4. Janne Petersen siger:

  Hæ hæ tak. Næste udfordring jeg netop har besluttet, er at jeg skal finde en ny måde at indtage hashen. Jeg kan ikke tåle røg, så jeg skal forsøge først med hash olie med thc, da det både kan smertedække og give rus. Jeg har fibromyalgi. Virker det ikke vil jeg prøve det i kage og kan jeg heller ikke lide det, bliver det i te, hvilket jeg prøvede som ung og det var en meget kraftig virkning og jeg er ikke vild med når virkningen er for kraftig. Uh jeg er godt nok spændt på om det kan lykkedes. Jeg har stadig planer om at kun at være skæv 2 dage om måneden. I dag har jeg ikke røget hash i 26 dage og skal lige holde 1 måned mere, da det er 6 år siden jeg sidst har holdt en længere pause. For 6 år siden røg jeg ikke i 3 mdr.

  • friafmisbrug siger:

   Wooooooho Janne – 26 dage – det er SÅ sejt!!!!! Kan godt forstå din insisterende jagt efter smertelindring – fibromyalgi SUCKS! Har også et nært familiemedlem som lider. Stort kram Anne-Camilla

 5. Janne Petersen siger:

  Jeg er nu aldrig stolt før jeg har klaret 2 eller 3 mdr. Tja når jeg ikke kan tåle smertestillende så må jeg jo finde andre metoder.

 6. Janne Petersen siger:

  40 dage uden hashen, det er gået meget nemmere denne gang, tænker at det er fordi sidst jeg holdte én længere pause, der røg jeg hver dag. Det gør jeg ikke mere. Udfordringen er min forbandede hovedpine! Især når jeg ved at 8 ud af 10 gange virker hashen mod hovedpinen. Men jeg er stædig og VIL bare gennemføre de sidste 17 dage. Bare for at bevise overfor mig selv at jeg stadig kan ha ha.

 7. Janne Petersen siger:

  Puh…Jeg er godt nok kommet langt væk fra den gode periode jeg havde for nogle måneder siden. Jeg kan tydeligt mærke at jeg er blevet mere afhængig både fysisk og psykisk af hashen fordi jeg har røget rigtig meget i løbet af sommeren. Dagen i dag er svær at komme igennem, men håber at jeg allerede i morgen bliver glad for at jeg lige holder en pause

  • friafmisbrug siger:

   Kære Janne. Elsker dine kommentarer! Og at få de små fine nuancer og opdateringer. Min side/ blog er ikke kun for pårørende. Jeg har mange drømme og planer… blandt andet et tilbud/ kursus/ forløb for afhængige som har været i behandling – men som måske har brug for et helt nyt “livsdesign” for at få det til at virke… du er til stor inspiration.
   Og ja de første dage/ uger er pisse hårde efter et rygestop/ pause. Kan du sove? Kh. Anne-Camilla

   • Janne Petersen siger:

    Tusind tak for dit svar, hvor er du kær . Det lyder som en super god idé , det kursus/tilbud du nævner. Det er vist også noget der mangler. Jeg har haft overvejet “smart recovery ” men af forskellige grunde er det nok ikke noget jeg kan have gavn af ? Men jeg er ikke afvisende, jeg tænker… jeg har som regel kun svært ved at komme igennem de første 2 dage, når jeg holder pause. Denne pausestart, var så værre end sidst, men det er helt min egen skyld, da jeg har holdt mig røgfri for få dage inden jeg røg igen. Hvad kan jeg så lære af det ? Det er meget forskelligt hvor godt jeg sover, men det er ikke et issue når jeg holder pauser

    • friafmisbrug siger:

     Kære Janne. Har kun hørt positivt om Smart Recovery – har dog aldrig selv deltaget i et møde, men vil meget gerne høre om din oplevelse hvis du på et tidspunkt giver det en chance… Rigtig mange har forbehold overfor grupper men langt de fleste ender med at få stor glæde af den støtte man kan få ved ikke at arbejde med det alene.
     I forhold til pauser tænker jeg de skal være længere for rigtig at have en effekt. THC’en er jo som du sikkert ved 4-6 uger om at komme ud af kroppen. Kram Anne-Camilla

 8. Janne Petersen siger:

  Jeg fik taget mig sammen til at holde en uges hash pause, og det var fordi jeg skulle passe min venindes 8 årige søn og der vil jeg gerne være klar og frisk i knolden så jeg planlægger ofte at passe børn når jeg ved at jeg vil trænge til en pause. Jeg røg så søndag og mandag, og har afleveret resten af min “klump ” til en veninde der ikke ryger….Så holder hun det til d 10/8 det har jeg gjort før, og det virkede, så det håber jeg det også gør denne gang.

  • friafmisbrug siger:

   Hvor er du sød du tager venindens søn – det er da en god motivation, det der med gerne at ville være frisk i knolden 🙂
   ALT der virker – virker!!! Det der med at have veninden som vidne er heller ikke så dumt 🙂

 9. Janne Petersen siger:

  Jeg har altid røget mere om sommeren, der er så mange “gode grunde” der gør at jeg næsten ikke kan styre mit forbrug om sommeren. Det har jeg valgt at acceptere, men der kommer jo så grunde til at jeg bliver nødt til at holde lidt pauser ha ha. 1. Hosten 2. Pengene 3. Hukommelsen 4. Pasning af børn 5. Mindre virkning. 6. Ryger lidt inden jeg tager på arbejde, hvilket jeg ellers aldrig gør.

 10. Janne Petersen siger:

  Jeg har aldrig nogensinde før i min “rygekarriere ” fortrudt når jeg har røget, (også selvom jeg ikke burde) men det har jeg så prøvet 2 gange nu. Det har gjort mig mere opmærksom, så nu tænker jeg mig mere om, eller jeg tænker på en lidt anden måde, så jeg måske kan undgå at jeg fortryder. Jeg har allerede oplevet 2 gange at jeg har tænkt ” det var godt jeg ikke røg i dag ” og ” det var godt jeg fik holdt pause inden denne aftale ” . Jeg har lige købt en rejse med en veninde vi skal på til næste år, så nu skal der spares op til lommepengene, og det betyder at der ikke skal ryges for alt for mange penge det næste halve år. Målet er jo også 2-3 dage om måneden må jeg ryge, og holder jeg den , skal jeg nok få sparet nok op .

  • friafmisbrug siger:

   Interessant.. Hvad tror du er anerledes nu end tidligere? Og hvor lyder det bare superhyggeligt at I skal ud og rejse – at have noget at glæde sig til betyder SÅ meget.. husk at holde mig opdateret på hvordan det går

   • Janne Petersen siger:

    Tak for dit svar . Jeg har oplevet nogle lidt irriterende konsekvenser af at jeg har haft røget, dem vil jeg jo gerne undgå hø hø. Det er den ene forklaring.

 11. Janne Petersen siger:

  Nu har jeg givet mig selv en udfordring, på lørdag skal jeg noget hvor der er 1 person som ryger hash kommer, og jeg skal ikke ryge. Der er 2 ting der kan få mig til at ryge alligevel, den ene ting er alkohol og den anden ting er hvis de kun snakker om deres børn og børnebørn (zzzzzz) men der skal heldigvis 2 mænd med, og så plejer det at blive en ret sjov og hyggelig aften. Jeg har ikke røget 1 uge nu, og jeg har ikke helt taget stilling til hvornår jeg skal ryge, da det afhænger af hvornår min søster holder sin fødselsdag.

  • friafmisbrug siger:

   Hahaha jeg har 3 børn og jeg magter heller ikke at høre om andres unger glæder mig til at høre hvordan det går… har du en strategi for hvad du vil gøre hvis folk er kedelige eller der er alkohol? To scenarier som er ret sandsynlige… ☺️

   • janne petersen siger:

    Jeg kan jo selv vælge om jeg vil drikke alkohol, jeg tænker at hvis jeg bare hygge-drikker, går det nok. det er ikke fest jeg skal til, det er en hygge-snakke aften. Hvis jeg tager en beslutning om at jeg ikke må falde i, så gør jeg det ikke. problemet er bare at jeg er lidt ligeglad lige for tiden, jeg nyder ikke rigtigt at være hashfri, men jeg hader det heller ikke…og pr erfaring, så betyder det meget om jeg er fast besluttet eller lidt ligeglad for om jeg falder i. men det vil være godt at holde en længere pause end sidst,hvor jeg var røgfri i 15 dage, jeg satser på 3 eller 4 uger denne gang.

 12. janne petersen siger:

  Min veninde valgte også at holde hash pause, så no problemos i lørdags, og vi havde en fantastisk sjov og hyggelig aften. Nu holder jeg 2 uger mere, så har jeg gennemført 1 mdr, hvilket er helt fint for mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.