fbpx

Alle kan blive ramt af misbrug

Alle kan blive ramt af misbrug

Marie Brixtofte, Ambassadør, Foreningen Fri af misbrug

Engang var hun barn i en familie med misbrug. I dag arbejder Marie Brixtofte med at bryde tabuet, så flere børn og familier får den hjælp, de har brug for. Som ambassadør for Fri af misbrug vil hun arbejde for at fjerne fordomme om, hvordan den typiske misbruger ser ud. Og så mener hun, at vi skal blive bedre til at rose mennesker, som har brudt de dårlige vaner.

”Vi bør hylde dem, som tør at stå frem. Det er selvfølgelig ikke sejt at drikke og være fuld, men det er sejt ikke at gøre det længere,” siger Marie.

Den nydelige alkoholiker

Som datter af den tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte er Marie et levende bevis på, at misbrug ikke kun rammer dem på samfundets bund. Hun blev opdraget til at hjælpe med at opretholde illusionen om den frisindede, men kompetente borgmester.

”Min far var den mindst snobbede person, man kunne finde. Han ville lige så gerne sætte sig og snakke med gadefejeren som med alle mulige andre. Men samtidig vidste jeg godt, at hvis jeg sagde noget om, at han drak for meget, kunne det gå ud over hans profil og hans karriere. Derfor skulle jeg beskytte ikke bare ham, men også hans image.”

Marie understreger, at vi bør gøre op med myten om, at alkoholikeren per definition er ”manden på bænken”, der ser ud og opfører sig på en bestemt måde.

”Bare fordi man kan passe sit arbejde, så betyder det ikke, at man ikke har et misbrug. Og bare fordi man er klog, så betyder det ikke, at man ikke kan få et misbrug. På den måde er vi alle lige, fordi vi alle er lige meget i risikozonen,” siger hun.

Uddannelse og tidlig opsporing er vejen frem

Gennem uddannelse og oplysning i bl.a. Folkeskolen er det hendes håb, at flere kommer i behandling, hvis de har problemer – det gælder høj som lav. Marie har gennem mange år arbejdet med børn og misbrug, og hun opfordrer til, at vi som samfund kommer op i omdrejninger og sætter alkohol og stoffer mere på dagsordenen.

”Dybest set går kampen ud på at undervise i det og at opspore dem, som har problemer. Der er to i hver skoleklasse, hvis forældre drikker for meget. Og hver af de her forældre, som drikker for meget, har fire pårørende i gennemsnit, som er dybt påvirket af situationen. Det kan vi gøre bedre,” siger hun.

Marie Brixtofte blev interviewet af Emma Inge Hansen, journalist.